събота, 27 юли 2013 г.

Сладко от динени кори

И в продължение на моята муза за сладка,реших да направя и от динени кори.
Корите на една голяма диня (за предпочитане е да е с дебела кора) отстраних розовата,ядлива част и кората,колкото можах.Нарязват се на малки парченца по 1 см.(по желание с къдрав нож).
Оставих ги да се изкиснат 4 часа в соден разтвор (1 ч.л. за 1л. вода),след това измих обилно измих с вода и пак за няколко часа да се изкиснат само във вода.Корите се слагат в тава на слънце да побелеят.
Следва 3 пъти една и съща процедура:
кипва се вода и се слагат парченцата да поврат 4-5 мин.,изваждат се и се охлаждат на течаща вода.Трябва да станат прозрачни.
Половин кг захар и 4-5 ч.ч. вода се варят до сгъстяване на сиропа и се пускат парченцата. Вари се 30-40 мин.  
Пълнят се бурканчета и се обръщат обратно по желание се варят.


Лятна манджа

Любимата манджа на цялото ни семейство през лятото.

Продукти:
5 чушки
3 патладжана
4-5 домата
3 глави лук

Чушките и патладжана се пекат след което всички продукти се нарязват на дребно
направо в тенджерата добавя се и мазнината и се запържват.Когато се позапържат 10-15 мин
се слага сол,червен пипер и 0,5-1 л вода.Вари се до готовност.
Когато мазнината излезе отгоре и всичко е сварено.
Сервира се със сирене или диня.